Putovanje kroz vreme: Aleksandar Veliki

Aleksandar Veliki (356. p.n.e – 323. p.n.e)

Kao jedna od najvažnijih ličnosti drevnog sveta, Aleksandar III Makedonski, daleko poznatiji kao Aleksandar Veliki, ubraja se u red najvećih i najodvažnijih vojskovođa i vladara u čitavoj istoriji.
Zahvaljujući jakoj i dobro obučenoj vojsci svog oca, kralja Filipa II Makedonskog, mogao je da se upusti u velika osvajanja. Do iznenadne smrti 323. godine p.n.e, Aleksandar je stvorio najveću imperiju drevnog sveta na putovanju od preko 32000 km. Pod svoje okrilje, stavio je čitavo Persijsko carstvo i Egipat. Njegova ogromna država, na vrhuncu moći, prostirala se od Makedonije na zapadu, pa sve do Indije na istoku.

  1. godine p.n.e, Aleksandar kreće u osvajanja. Počeo je jedan od najznačajnijih pohoda u istoriji Sredozemlja – rat protiv Persije. Iste godine, u proleće, prelazi Helespont i stiže u Malu Aziju. Prvi sudar sa persijskom vojskom bila je bitka kod Granika, gde su Grci odneli ubedljivu pobedu. Naredne godine, 333. p.n.e, bitkom kod Isa, započinje pad Persijskog carstva.

Do Egipta je stigao naredne godine. Egipćani su ga dočekali kao ”Sina boga Ra“.Najdalekosežnije posledice za život i kulturu Egipta imalo je osnivanje Aleksandrije na ušću Nila. Gradnja je počela 331. godine u proleće. Izvanredan geografski položaj omogućio joj je nagli razvoj, tako da je kasnije, uz Kartaginu, bila najveća luka u Sredozemlju.
Nastavivši pohod, Aleksandar osvaja grad Tir 332. god. p.n.e, nakon sedam meseci duge opsade. Bez otpora prelazi Tigar i Eufrat, odnosi pobedu u bici kod Gaugamele i osvaja Persepolis 331. godine p. n. e. Persija je osvojena, a Aleksandar se proglašava naslednikom Persijskog carstva.

  1. god. p. n. e, Aleksandar pokreće novi vojni pohod ka istoku. Za obračun sa vladarom Indije poveo je vojsku od 40.000 vojnika. Na obali reke Hidasp, odigrala se 326. god. p.n.e. najveća bitka u Aleksandrovom ratovanju, i jedna od najvećih u istoriji Starog veka. Aleksandar odnosi pobedu u ovoj krvavoj bici u kojoj je učestvovalo i 200 slonova.

U proleće 324. god. p.n.e. okupila se sva makedonska vojska u Suzi. Osvajanja Aleksandra Velikog bila su završena.

 Da li ste znali?

  • Aleksandrov učitelj i vaspitač bio je čuveni grčki filozof Aristotel
  • U čast svom konju, osnovao je grad Bukefala, današnji Dželam, u pakistanskoj saveznoj državi Pendžab
  • U Aleksandriji, na vrhu svetionika Faros, zahvaljujući bronzanim ogledalima, svetlost se videla i na 50 km udaljenosti
  • Jedan od nadimaka Aleksandra Velikog je Aniketos, što znači Nepobedivi
  • Čuveni osvajač ženio se dva puta: Stateirom II, kćerkom persijskog cara Darija III i Roksanom, baktrijskom plemkinjom
  • Umro je u 33. godini života

piše: Nina Vlajković

One thought on “Putovanje kroz vreme: Aleksandar Veliki

Leave a comment